הדרכת הורים – מפגש ראשון

*הדברים נכתבים ברבים אך מתייחסים גם למשפחות יחידניות. הבחירה בזכר או נקבה בדוגמאות היא אקראית.

בכל תחום טיפולי קיים מפגש ראשון שהוא אבחוני, תצפיתי, ובו המטופל הוא זה שמוסר את רוב האינפורמציה. בסוף המפגש הזה, המטפל.ת חכמ.ה יותר ויכול.ה לבנות תכנית התערבות מתאימה.
בהדרכת הורים, המפגש הראשון נקרא INTAKE (אינטייק) ומטרתו להכיר את המשפחה. כמובן שהרקע ממנו מגיעים ההורים עצמם עשוי להיות חשוב ורלוונטי, אבל לא מדובר בשכיבה פרוידיאנית על הספה והעלאת זכרונות מגיל חמש. מדובר על הכאן ועכשיו. איך נראה היומיום שלכם, מי הן הנפשות הפועלות, מה הלו”ז, אילו טיפוסים הם כל אחד מילדיכם, מה הערכים החשובים לכם בבית.
מתוך הדברים, עולה לרוב גם הקונפליקט (הסיבה שבגללה הגעתם למפגש). לרוב הקונפליקט הוא סביב אחד הילדים, וסביב נושא ספציפי, או התנהגותו הכללית של אותו ילד או ילדה. הוא כמובן לא “הילד הרע” (נשאיר את הביטוי הזה בשנות החמישים, כיאה לו), אלא הסמן של הקושי. בזכותו הגעתם להדרכה, ובזכותו תפתרו את הפלונטר ותהנו מאוירה משפחתית טובה יותר.

מה נקבל מהמפגש הראשון?

מפגש ראשון בהדרכת הורים הוא מפגש ארוך, ונערוך בו היכרות. אתם תדברו רוב המפגש, אבל לא תצאו בידיים ריקות. אין מבאס כמו לחכות למפגש, ולצאת “בלי כלום” כשעכשיו צריך לחכות למפגש הבא כדי שיתחיל התהליך.
אני לא מציעה תהליך קסום ומהיר שבו אפשר לדלג על שלב האינטייק, ממש לא. תהליך הדרכתי נכון דורש מן הסתם אבחון נכון – הרי לא הייתם רוצים ללכת, נגיד, למרפאת השיניים, ולצאת עם סתימה בשן הלא נכונה כי הרופאה רצתה להוציא אתכם מרוצים ומהר… במפגש האינטייק, אוכל לעזור לכם לסמן לעצמכם נקודות מפתח. הרי יש דברים שברגע שאומרים אותם בקול רם או מסדרים אותם לפי סדר על דף, פתאום רואים דפוס, וזו כבר חצי הדרך לפתרון.
מנסיוני, כשהורים אינטלגנטיים שבאו נחושים לשנות, שומעים את עצמם מדברים, הם לרוב מגלים כמה פתרונות יש בידיהם. בנוסף, מכיון שאני באה מתחום הפיזיותרפיה ההתפתחותית, וכל חיי המקצועיים כרוכים בלתת תרגילים לאנשים – אני אפילו לא מסוגלת להוציא אתכם ממפגש בלי תרגיל, קטנטן לפחות. אפילו תרגיל בעצירה והתבוננות על סיטואציה שחוזרת על עצמה, בלי לנסות לשנות אותה – יכול לעשות שינוי.

מה קורה בין המפגשים?

לאחר המפגש הראשון, נפתח קבוצה לתקשורת בינינו, שבה תוכלו לעדכן אותי בנעשה ביומיום שלכם, סביב הנושא שמעסיק אתכם. תתפלאו, אבל העדכון הזה הוא לא רק בשבילכם כדי שתרגישו “בידיים טובות” – הוא גם בשבילי, כדי להבין טוב יותר את היומיום שלכם. מתוך הדוגמאות שתתנו לי, אראה יותר ויותר בברור את הדפוסים החוזרים על עצמם, ואוכל לבנות תכנית מדויקת יותר עבורכם. וככל שתרבו לספר, כך יהיה יותר תוכן להדרכה והיא תהיה יותר מדויקת עבורכם.

כמה זמן לוקח התהליך?

לאחר שזיהינו את הקושי, מצאנו את העוקץ – מתחילים לעבוד. מתרגלים יציאה מדפוסים, והשרשת דפוסים בריאים יותר. בהתחלה, נתחיל באימון על דברים שהם לא ה-דבר שבשבילו הגעתם. הסיבה היא שבפעם הראשונה שמתאמנים, לא תמיד מצליחים, וחבל להקריב את הדבר שכל כך חשוב לכם. למשל, אם הגעתם בגלל שהילדה שלכם מחזיקה אתכם שעתיים כל לילה ליד המיטה בבקשות חוזרות ונשנות, ואתם מתים לעוף משם – לא כדאי להתאמן דוקא על זה, עדיף “להקריב” נגיד את היציאה לסופר, ושם להתאמן על ההתנהגות החדשה שלכם.
ככל שאתם עולים ברמת המיומנות, נתרגל דברים יותר מציקים ביומיום, ואת הדבר הספציפי שלשמו התכנסנו.
התהליך כולו, מהאינטייק ועד להגעה לעניין המרכזי המטריד אתכם, לרוב לא לוקח יותר מ4-5 מפגשים.
החדשות הרעות: אני משוכנעת שבתהליך תגלו שזה לא רק הדבר האחד הזה, ותראו את הדפוס החוזר בעצמכם.
החדשות הטובות: הכלים שלמדתם יכולים להמשיך ולשרת אתכם. ברגע שאתם מזהים שזה “הפזמון החוזר”, אתם כבר יודעים את המילים…

מתי מסתיים התהליך?

התהליך כולו, כשמדובר בקושי מול ילד אחד שחוזר על עצמו בכמה וריאציות, לרוב מסתיים ב5-10 מפגשים. יש הורים שחוזרים כדי לטפל בנושאים אחרים, יש הורים שממשיכים כדי לטפל בקשיים שעלו מול ילד אחר (מאוד נפוץ שכשהילד שבגללו הגעתם “יורד מהכותרות”, ילד אחר יתפוס את מקומו. לא לדאוג, זה סימן שהתפנה מקום והתקדמתם בתהליך).

יש הורים שמסיימים את התהליך כשהם מרגישים שיש שיפור, ואנחנו נשארים בקשר – אם יש קושי הם מעדכנים אותי, ואם אין אז נפרדים כידידים. ויש הורים שמעדיפים להגיע מדי פעם למפגש תחזוק, לתרגל עוד מיומנויות ולרכוש עוד כלי העשרה לשיפור החיים בבית. אין לי מתכונים, זה באמת תלוי במשפחה ובסיטואציה, וזו החלטה שלכם.

תהליך הדרכת הורים מוצלח הוא בעיני תהליך שיעזור לכם לגדל ילדים בטוחים בעצמם, משתפי פעולה, נהנים מהחיים ורואים את האחרים. אין לי כוונה שלא יהיו יותר צעקות בבית לעולם, או שהילדים לא יריבו ביניהם, או שתמיד יהיה מסודר ונקי. אני מקווה שכשתסיימו תהליך, התמהיל בין החלקים הנעימים של המשפחתיות לחלקים הקשים, יהיה לטובת החלקים הנעימים, ואתם תסמכו על עצמכם שיש לכם את זה.  

× איך אוכל לעזור?